Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

Οκτώ βήματα για λιγότερες στρεβλώσεις στη φαρμακευτική αγορά...

Συναντήσεις με τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας έχει ξεκινήσει η πολιτική ηγεσία του ΕΟΦ, με αφορμή τη συζήτηση για αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης των φαρμάκων, που έχει οδηγήσει σε μεγάλα αδιέξοδα στη φαρμακευτική αγορά.
 
Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις περιμένουν εναγωνίως την αλλαγή της πολιτικής αυτής, κρατώντας όσο περισσότερο μπορούν φθηνές και αποτελεσματικές θεραπείες στην αγορά, παρότι οι συνεχείς μειώσεις τιμών, καθιστούν ασύμφορη, τόσο την παραγωγή, όσο και τη διάθεση στην αγορά των φαρμάκων αυτών.
 
Δεδομένου όμως, ότι όλοι γνωρίζουν πως η τρόικα δεν πρόκειται να δεχθεί αλλαγή της νομοθεσίας, οι προσπάθειες τώρα στρέφονται σε περιφερειακά ζητήματα, που μπορούν να εξορθολογίσουν την αγορά με μια απλή υπουργική απόφαση, αντί να επιχειρηθεί προσπάθεια αλλαγής του νόμου - κίνηση η οποία θεωρείται ότι θα πέσει στο κενό.
 
Στο πλαίσιο αυτό, σε πρόσφατη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του ΕΟΦ με εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας, η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦπαρουσίασε την πρότασή της για την αντιμετώπιση όσων προβλημάτων είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν με απλές υπουργικές αποφάσεις.
 
Συγκεκριμένα, οι προτάσεις συνοψίζονται στα εξής :
1. Αποκλειστική χρήση του εννιαψήφιου κωδικού κατά την έρευνα τιμών στις χώρες της Ε.Ε. (Μέχρι σήμερα, ο 9ψήφιος κωδικός χρησιμοποιείται, όμως για προϊόντα που δεν βρίσκονται στην ακριβή μορφή, δόση κλπ, χρησιμοποιείται ο 7ψήφιος κωδικός που αφορά το ίδιο σκεύασμα σε διαφορετική συσκευασία και ακολουθεί προσαρμογή στο ιδιοσκεύασμα που θα είχε 9ψήφιο κωδικό).
2. Σταθερότητα στην συναλλαγματική ισοτιμία : Κατά το στάδιο της έρευνας των τιμών σε άλλες χώρες, ζητείται να ορίζεται μια συναλλαγματική ισοτιμία η οποία θα παραμένει σταθερή για ένα έτος.
3. Κανένα φαρμακευτικό προϊόν δεν θα πρέπει να έχει τιμή κάτω από τη χαμηλότερη τιμή στην Ε.Ε.
4. Διόρθωση λαθών και στρεβλώσεων προηγούμενων ανατιμολογήσεων. 
5. Όρια ασφαλείας για την κυκλοφορία οικονομικών θεραπειών (προστασία ανατιμολόγησης): Η ΠΕΦ πρότεινε την θέσπιση ορίου για όλα τα φάρμακα με ΚΗΘ μικρότερο ή ίσο των 0,2€ (λιανική τιμή 6€), προκειμένου να διασφαλιστεί η κυκλοφορία των οικονομικών φαρμάκων (off patent & γενοσήμων). Στην πρόταση αυτή, ο ΕΟΦ επεσήμανε το ενδεχόμενο η υιοθέτηση κοινού ορίου για off patent και γενόσημα να δημιουργούσε φαινόμενα γενοσήμων με τιμή ίση ή υψηλότερη από των φαρμάκων αναφοράς τους (off patent),  τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αντίθετο με τις συστάσεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ. Οι δύο πλευρές συνέχισαν τη συζήτηση, όμως δεν κατέληξαν ακόμη σε συγκεκριμένη απόφαση επί του ζητήματος.
6. Ομογενοποίηση των τιμών των γενοσήμων : δεδομένου ότι υπάρχουν πολλά γενόσημα με διαφορετικές τιμές ως αποτέλεσμα παλαιότερων ανατιμολογήσεων, συζητήθηκε η λύση της ομογενοποίησης των τιμών των γενοσήμων, με τιμή που θα προκύπτει από το μέσο όρο των τιμών των όμοιων γενοσήμων αφού πρώτα αφαιρεθούν οι ακραίες (χαμηλές και υψηλές) τιμές.
7. Ως προς το ζήτημα της τιμολόγησης με κοστολόγια και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τις ακολουθούμενες πρακτικές των ΚΑΚ, ο ΕΟΦ ζήτησε προτάσεις και συζήτηση για την ρύθμιση της τιμολόγησης των εγχωρίως παραγόμενων φαρμάκων. Επισημαίνεται εδώ, ότι τα κοστολόγια που λαμβάνονται υπόψιν σήμερα, δεν συμπεριλαμβάνουν τις νέες πρακτικές παραγωγής, οι οποίες ανεβάζουν το κόστος της εγχώριας παραγωγής εξαιτίας της καθιέρωσης ποιοτικών προδιαγραφών οι οποίες επιτρέπουν την εξαγωγική δραστηριότητα των ελληνικών φαρμακευτικών επιχειρήσεων.
8. Επιπλέον η ΠΕΦ ζήτησε να σταματήσουν οι απομειώσεις τιμών λόγω συσκευασίαςτουλάχιστον για τις συσκευασίες που καλύπτουν μηνιαίες και χρόνιες θεραπείες καθώς και πρόβλεψη για όριο μέγιστων μειώσεων σε κάθε ανατιμολόγηση.  
 
Για το σύνολο των θεμάτων δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση, καθώς οι συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν..πηγη.healthmag.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

      Ευχές του Προέδρου του ΠΦΣ, κ. Απόστολου Βαλτά, για την νέα χρονιά