Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017



 

Εγγράφως η χορήγηση υποκατάστατου αντί για μητρικό γάλα στα νεογνά..

Έγγραφη πρέπει να είναι η συναίνεση της μητέρας στα νοσοκομεία και μαιευτήρια, για τη χορήγηση υποκατάστατου μητρικού γάλακτος στα νεογνά, σύμφωνα με απόφαση του Υπουργού και του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας και του Υπουργού Παιδείας.
Α) Η απόφαση προβλέπει ότι η χορήγηση υποκατάστατου μητρικού γάλακτος (ΥΜΓ) στα νεογνά εντός των Δημόσιων, Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων, Ιδιωτικών Κλινικών της χώρας και λοιπών Νοσοκομείων, επιτρέπεται για αποδεκτούς ιατρικούς λόγους ή κατόπιν έγγραφης συναίνεσης της μητέρας. 
Στους αποδεκτούς ιατρικούς λόγους περιλαμβάνονται η προωρότητα -και αδυναμία χορήγησης μητρικού γάλακτος-, η σοβαρή νεογνική υπογλυκαιμία, η διαταραχή του μεταβολισμού, το νεογνό με σημαντική αφυδάτωση, η σοβαρή ασθένεια της μητέρας, η λήψη φαρμάκων της μητέρας, η μητέρα θετική για HIV, καθώς και τυχόν άλλος αποδεκτός ιατρικός λόγος που βεβαιώνεται από τον ιατρό. 
Προκειμένου να χορηγηθεί ΥΜΓ συμπληρώνεται το κατά περίπτωση κατάλληλο έντυπο. 
Το έντυπο φυλάσσεται στον ιατρικό φάκελο του νεογνού και της μητέρας και αποτελεί μέρος του τηρούμενου ιατρικού αρχείου. Η συμπλήρωση του εντύπου γίνεται με ευθύνη του παιδίατρου ή  της  μαίας και σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτείται να καταγραφούν ειδικότερες λεπτομέρειες προκειμένου να τεκμηριωθεί η ανάγκη χορήγησης ΥΜΓ. (π.χ. στην περίπτωση λήψης φαρμάκων να συμπληρώνεται η δραστική ουσία, στην περίπτωση που συντρέχει άλλος αποδεκτός ιατρικός λόγος αυτός να περιγράφεται επαρκώς). 
Σημειώνεται ότι καθώς η νεογνική περίοδος είναι η περίοδος από τη γέννηση μέχρι την 28η ημέρα, η απόφαση εφαρμόζεται τόσο αμέσως μετά τη γέννηση του νεογνού όσο και στην περίπτωση εισαγωγής και νοσηλείας του κατά τη διάρκεια της νεογνικής περιόδου. Σε περίπτωση γέννησης διδύμων και γενικότερα πολυδύμων νεογνών τα σχετικά έντυπα συμπληρώνονται και υπογράφονται για κάθε νεογνό ξεχωριστά. 
Β) Η Απόφαση προβλέπει ότι της έγγραφης συναίνεσης προηγείται ενημέρωση της μητέρας σχετικά με τα οφέλη του μητρικού θηλασμού για την υγεία και την ανάπτυξη του βρέφους, για την υγεία της ίδιας, καθώς για και τους ενδεχόμενους κινδύνους που συνεπάγεται η λανθασμένη χρήση των υποκαταστάτων μητρικού γάλακτος. Για την ενημέρωση της μητέρας αναφορικά με τα παραπάνω οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να ανατρέχουν στο έντυπο «Οδηγός για επαγγελματίες Υγείας» που έχει αναπτύξει το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού στο πλαίσιο της Εθνικής πρωτοβουλίας Προαγωγής του Μητρικού Θηλασμού «ΑΛΚΥΟΝΗ» (η οποία συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Υπουργείο στο πλαίσιο του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013»). 
Ο Οδηγός είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα: http://epilegothilasmo.gr/wp-content/uploads/HTML/index.html. 
Γ) Η Απόφαση προβλέπει ότι κατά την ενημέρωση και συναίνεση της μητέρας εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 11, 12 και 36 του Ν. 3418/2005 «Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας» (ΦΕΚ Α’ 287) όπως κάθε φορά ισχύουν. 
Ειδικότερα, για τους ιατρούς η υποχρέωση ενημέρωσης και λήψης συναίνεσης από τη μητέρα προκύπτει και από τα άρθρα 11 «Υποχρέωση ενημέρωσης» και 12 «Συναίνεση του ενημερωμένου ασθενή» του Ν. 3418/2005 «Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας» (ΦΕΚ 287 τ Α’). 
Επισημαίνουμε ιδιαίτερα ότι σύμφωνα με τα παραπάνω άρθρα ο ιατρός δεν επιτρέπεται να προβεί στην εκτέλεση οποιασδήποτε ιατρικής πράξης χωρίς την προηγούμενη συναίνεση του ασθενή (άρθρο 12 παρ. 1), ή, για τους ασθενείς που δεν έχουν την ικανότητα συναίνεσης, χωρίς την προηγούμενη συναίνεση των προσώπων που έχουν την εξουσία να συναινέσουν για την εκτέλεση της πράξης (άρθρο 11 παρ. 4). 
Κατ’ εξαίρεση σύμφωνα με την παρ. 3 του προαναφερθέντος άρθρου 12 δεν απαιτείται συναίνεση μεταξύ άλλων στις ακόλουθες πιθανές περιπτώσεις: 
1) στις επείγουσες περιπτώσεις, κατά τις οποίες δεν μπορεί να ληφθεί κατάλληλη συναίνεση και συντρέχει άμεση, απόλυτη και κατεπείγουσα ανάγκη παροχής ιατρικής φροντίδας, 
2) αν οι γονείς ανήλικου ασθενή ή οι συγγενείς ασθενή που δεν μπορεί για οποιονδήποτε λόγο να συναινέσει ή άλλοι τρίτοι, που έχουν την εξουσία συναίνεσης για τον ασθενή, αρνούνται να δώσουν την αναγκαία συναίνεση και υπάρχει ανάγκη άμεσης παρέμβασης, προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος για τη ζωή ή την υγεία του ασθενή. Σημειώνεται επίσης ότι στο άρθρο 36 του προαναφερθέντος νόμου προβλέπεται ότι κάθε παράβαση των διατάξεων του νόμου (συμπεριλαμβανομένων των παραπάνω άρθρων 11 και 12) τιμωρείται πειθαρχικά από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα. 
Δ) Ενδεικτικά παραδείγματα περιπτώσεων ενημέρωσης και λήψης συναίνεσης για τη χορήγηση ΥΜΓ έχουν ως εξής: 
1) Χορήγηση μετά από επιθυμία της μητέρας Στην περίπτωση αυτή ο παιδίατρος ή η μαία ενημερώνουν αναλυτικά τη μητέρα για τα πλεονεκτήματα και τις ευεργετικές επιδράσεις του μητρικού θηλασμού στην υγεία και ανάπτυξη του μωρού, στην υγεία της μητέρας, καθώς και για τους ενδεχόμενους κινδύνους που συνεπάγεται η λανθασμένη χρήση των υποκαταστάτων μητρικού γάλακτος. Μετά από την παραπάνω ενημέρωση, και στην περίπτωση που η μητέρα επιθυμεί τη χορήγηση ΥΜΓ, υπογράφεται το έντυπο του Παραρτήματος 1 από τη μητέρα και την/τον επαγγελματία υγείας που διενέργησε την ενημέρωση. 
2) Χορήγηση λόγω αποδεκτού ιατρικού λόγου. Στην περίπτωση αυτή ο παιδίατρος συμπληρώνει και υπογράφει το έντυπο του Παραρτήματος 2, ενημερώνει τη μητέρα για την ανάγκη χορήγησης υποκατάστατου μητρικού γάλακτος, και συμπληρώνει και υπογράφει από κοινού με τη μητέρα το έντυπο του Παραρτήματος 1. Στην περίπτωση που συντρέχουν οι προαναφερθείσες περιπτώσεις της παρ. 3 του άρθρου 12 του Ν. 3418/2005 συμπληρώνεται και υπογράφεται κατάλληλα από τον παιδίατρο το έντυπο του Παραρτήματος 2. 
3) Χορήγηση σε περίπτωση εισαγωγής στο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια της νεογνικής περιόδου Στην περίπτωση νοσηλείας νεογνού συνεπεία εισαγωγής στο νοσοκομείο, πέραν των παραπάνω 2 περιπτώσεων (χορήγηση λόγω επιθυμίας της μητέρας ή λόγω αποδεκτού ιατρικού λόγου), υπάρχει η περίπτωση το εισαχθέν νεογνό να μη θηλάζει αποκλειστικά ή να σιτίζεται αποκλειστικά με ΥΜΓ. Στην περίπτωση αυτή ο παιδίατρος συμπληρώνει κατάλληλα το έντυπο του Παραρτήματος 2. Σημειώνεται ότι σε κάθε περίπτωση χορήγησης ΥΜΓ ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να δοθεί για την ενημέρωση της μητέρας αναφορικά με την ορθή παρασκευή και χορήγηση του ΥΜΓ. 
Ε) Πεδία σχετικά με το μητρικό θηλασμό περιλαμβάνονται και στις ενότητες «Το ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΟ» και «ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΟ» του νέου Βιβλιαρίου Υγείας του Παιδιού. Τα προαναφερθέντα πεδία πρέπει να απαντώνται στο πλαίσιο της συμπλήρωσης του Βιβλιαρίου από την/τον ιατρό πριν την έξοδο του νεογνού από το Μαιευτήριο. Επίσης, η συνέχιση ή η τυχόν διακοπή του θηλασμού πρέπει να καταγράφεται στο Βιβλιάριο και στην περίπτωση εισαγωγής και νοσηλείας του νεογνού στο νοσοκομείο. 
ΣΤ) Οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων και Κλινικών, καθώς και οι παιδίατροι και οι μαίες παρακαλούνται να είναι παράλληλα ιδιαίτερα προσεκτικοί στην τήρηση της υπ’ αριθμ. Υ1/Γ.Π. 47815/28-7-2008 Υπουργικής Απόφασης «Εναρμόνιση της Εθνικής Νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Οδηγίας 2006/141/ΕΚ της Επιτροπής, «για τα παρασκευάσματα για βρέφη και παρασκευάσματα δεύτερης βρεφικής ηλικίας»» (ΦΕΚ Β’ 1478) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. 
Επισημαίνεται ότι οι παρ. 2 & 3 του άρθρο 6 της ανωτέρω Απόφασης προβλέπουν αντίστοιχα: 
α) Παρ. 2: «Η διαφήμιση των σημείων πώλησης η προσφορά δειγμάτων ή οποιοδήποτε άλλο μέσο προώθησης των πωλήσεων παρασκευασμάτων για βρέφη στον καταναλωτή σε επίπεδο λιανικής πώλησης όπως οι ειδικές επιδείξεις, τα κουπόνια εκπτώσεων, τα δώρα, οι ειδικές πωλήσεις, οι πωλήσεις κάτω του κόστους και οι πωλήσεις που συνεπάγονται την υποχρεωτική αγορά άλλων εμπορευμάτων, δεν επιτρέπονται». 
β) Παρ. 3.: «Οι παρασκευαστές και διανομείς παρασκευασμάτων για βρέφη δεν πρέπει να προσφέρουν στο ευρύ κοινό ή στις εγκύους , στις μητέρες ή στα μέλη των οικογενειών τους, δωρεάν ή σε χαμηλή τιμή προϊόντα, δείγματα ή άλλα διαφημιστικά δώρα, άμεσα ή έμμεσα μέσω του συστήματος Υγείας ή των εργαζομένων σε αυτό»..πηγη.healthmag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

      Ευχές του Προέδρου του ΠΦΣ, κ. Απόστολου Βαλτά, για την νέα χρονιά