Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017


 

Αντι-κουνουπικές θεραπείες... αφού σας τσιμπήσουν...

   
  Αν βρεθήκατε απροετοίμαστοι στις διακοπές, χωρίς τις απαραίτητες προμήθειες από το φαρμακείο, δεν υπάρχει κανένας λόγος άγχους, καθώς υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για να περάσετε τις καλοκαρινές σας νύχτες χωρίς το μαρτύριο της φαγούρας. Οι λύσεις είναι πολλές και ακολουθούν 10 (και όχι μόνο) από αυτές.
Από τα κουνούπια, η αλήθεια είναι πως δεν είναι στο χέρι μας να γλιτώσουμε. Από τα τσιμπήματα τους υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γλιτώσουμε, αλλά και αυτό δεν έχει μεγάλο ποσοστό επιτυχίας. Από τη βασανιστική τους όμως φαγούρα, αφού μας έχουν τσιμπήσει, υπάρχουν ακόμα ελπίδες, ότι μπορούμε να γλιτώσουμε και άκρως αποτελεσματικά.
Αν βρεθήκατε απροετοίμαστοι στις διακοπές, χωρίς τις απαραίτητες προμήθειες από το φαρμακείο, δεν υπάρχει κανένας λόγος άγχους, καθώς υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για να περάσετε τις καλοκαρινές σας νύχτες χωρίς το μαρτύριο της φαγούρας. Οι λύσεις είναι πολλές και ακολουθούν 10 (και όχι μόνο) από αυτές:
1.  Πρώτη αντίδραση
Έχετε, κατ’ αρχάς υπόψη σας πως η φαγούρα δεν θα σταματήσει παρά μόνο όταν το τσίμπημα έχει θεραπευτεί πλήρως. Πιο συγκεκριμένα, η φαγούρα προκαλείται από το σάλιο του εντόμου, στο οποίο αντιδρά ο οργανισμός παράγοντας ισταμίνη, η οποία προκαλεί τη φαγούρα σαν αποτέλεσμα ήπιας αλλεργικής αντίδρασης.
Ιδανικά και στο μέτρο του δυνατού προσπαθήστε να αποφύγετε το ξύσιμο του τσιμπήματος, καθώς αυτό μονάχα θα χειροτερεύσει την ενόχληση και θα κάνει την πληγή πιο ευάλωτη σε μολύνσεις. Επίσης, καλό είναι να αντιμετωπίζετε τα τσιμπήματα το συντομότερο δυνατό, για να περιορίσετε τις πιθανότητες έντονης φαγούρας. Καθαρίζετε την περιοχή με οινόπνευμα, ενώ αν έχετε ευαίσθητο δέρμα και έχετε ήδη γεμίσει με τσιμπήματα, αλείψτε με αντισταμινική κρέμα.
Η πλύση με αντισηπτικό θα ανακουφίσει από τον αρχικό πόνο του τσιμπήματος, αλλά αν η μόλυνση εξαπλωθεί και πάρει διαστάσεις, καλύτερα να ζητήσετε τη βοήθεια του γιατρού ή του φαρμακοποιού σας.
Οι λύσεις για την αντιμετώπιση της φαγούρας, όταν εκείνη ξεκινήσει, είναι πολλές, ανάλογα το που βρίσκεστε, τις αλλεργίες που ήδη έχετε και την ευκολία της παροχής της λύσης. Κάποιες εναλλακτικές λειτουργούν καλύτερα σε κάποιους και καλό είναι εσείς να βρείτε αυτή που έχει τα πιο άμεσα και καλύτερα αποτελέσματα σε εσάς.
2. Θεραπείες με μαγειρική σόδα
Όσο πιο αλκαλική είναι η σύσταση μιας θεραπείας τόσο πιο αποτελεσματική είναι η θεραπεία.
Ι. Ανακατέψτε 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα σε 2,5 κούπες νερό, απλώστε το υγρό με τη χρήση βαμβακιού, πάνω στο τσίμπημα, αφήστε το να δράσει για λίγα λεπτά και ξεπλύνετε με ζεστό νερό.
ΙΙ. Αναμείξτε μερικές σταγόνες αμμωνία με μαγειρική σόδα, ώστε να σχηματιστεί μια παχιά αλοιφή. Απλώστε στην ευαίσθητη περιοχή και αφήστε τη να στεγνώσει. Ξεπλύνετε με χλιαρό νερό.
3. Θεραπείες με ξύδι
Όποιο είδος ξυδιού και να χρησιμοποιήσετε, στις παρακάτω συνταγές, θα δείτε αποτελέσματα καθώς το ξύδι έχει την ιδιότητα να σταματάει το ξύσιμο, αλλά και να εμποδίζει το πρήξιμο της περιοχής.
Ι. Μουλιάστε λίγο βαμβάκι σε μυλόξυδο και κρατήστε το πάνω στο τσίμπημα είτε με το χέρι σας, είτε στερεώστε το με λίγη ταινία. Αφήστε το να δράσει για λίγα λεπτά και θα δείτε ότι ο πόνος θα υποχωρήσει σημαντικά.
ΙΙ. Φτιάξτε μια παχύρρευστη αλοιφή από κορν-φλάουρ και μυλόξιδο και απλώστε τη στην ενοχλημένη περιοχή. Αφήστε την αλοιφή να στεγνώσει και ξεπλύνετε με χλιαρό νερό.
Αν θέλετε να την αφήσετε παραπάνω, μπορείτε να τη σκεπάσετε με έναν επίδεσμο.
4. Νερό, υγρό ή παγωμένο
Είτε παγωμένο, είτε καυτό το νερό βοηθάει στην αντιμετώπιση της φαγούρας και το ποιας θερμοκρασίας νερό θα χρησιμοποιήσετε άπτεται αποκλειστικά σε εσάς. Σε κάθε περίπτωση οι επιλογές είναι πολλές:
Ι. Κάντε ένα ζεστό μπάνιο και προσθέστε στο νερό 2 κουταλιές της σούπας μυλόξιδο ή 2 κούπες πλιγούρι βρώμης.
ΙΙ. Αν δε, είστε κοντά στη θάλασσα, το αλατόνερο θα βοηθήσει στην ανακούφιση από τη φαγούρα.
ΙΙΙ. Βουτήξτε ένα κομμάτι ύφασμα σε ζεστό νερό και πιέστε το πάνω στο τσίμπημα. Διατηρήστε το εκεί μέχρι να νιώσετε τον παλμό της πληγής. Επαναλάβετε 1-2 φορές και θα καταφέρετε να μπερδέψετε τα νεύρα στην περιοχή και να ανακουφιστείτε από τη φαγούρα για αρκετές ώρες.
ΙV. Τοποθετήστε, για περίπου 20 λεπτά, στο τσίμπημα μια παγοκύστη ή παγάκια ή ακόμα και ένα καθαρό βρεγμένο σφουγγάρι που έχετε απο πριν βάλει στην κατάψυξη. Όταν παραστεί η ανάγκη ακουμπήστε το παγωμένο σφουγγάρι στο τσίμπημα και η ανακούφιση θα είναι άμεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

      Ευχές του Προέδρου του ΠΦΣ, κ. Απόστολου Βαλτά, για την νέα χρονιά