Σε αλλαγές της θετικής λίστας, πριν αυτή κυκλοφορήσει καλά - καλά, προχωρεί η αρμόδια επιτροπή, εξαιτίας των λαθών που παρατηρήθηκαν, αφότου ο νέος κατάλογος συνταγογραφουμένων φαρμάκων δημοσιοποιήθηκε.
Συγκεκριμένα, η νέα λίστα εκδόθηκε τις τελευταίες ημέρες (24/7/2017) και δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως, στην προσπάθεια της αρμόδιας Επιτροπής να συμπεριλάβει το τελευταίο δελτίο τιμών φαρμάκων με τις νέες μειωμένες τιμές του συνόλου των φαρμάκων που κυκλοφορούν στη χώρα.
Μόνο που το πρόβλημα με την μηχανοργάνωση της χώρας είναι γνωστό, όπως επίσης είναι γνωστό και ότι τα πληροφοριακά συστήματα των διαφόρων φορέων ούτε συμβατά μεταξύ τους είναι, ούτε καν επικοινωνούν μεταξύ τους.
Το γεγονός αυτό φάνηκε για μια ακόμη φορά τώρα, όπου κατά την προσπάθεια της ΗΔΙΚΑ να ενσωματώσει τις νέες τιμές βάσει της τελευταίας γενικής ανακοστολόγησης, βρέθηκαν ... εκτός ολόκληρες θεραπευτικές κατηγορίες φαρμάκων!
Η διαπίστωση έγινε και από τη φαρμακευτική βιομηχανία, με αποτέλεσμα σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθεί η επεξεργασία της τελευταίας θετικής λίστας από τις φαρμακευτικές εταιρίες και να υποβληθούν στην αρμόδια επιτροπή οι αιτήσεις για τη διόρθωση των λαθών.
Ταυτόχρονα όμως και η ίδια η επιτροπή αναζητά τρόπους μόνιμης επίλυσης του προβλήματος, καθώς μέχρι στιγμής και παρά τις συνεχείς εφαρμογές νέων μειωμένων τιμών λόγω της μνημονιακής νομοθεσίας, το πρόβλημα παραμένει, ταλαιπωρώντας όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες, καθώς επίσης τα φαρμακεία, τον ΕΟΠΥΥ και κυρίως τους ασθενείς.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής καθ. Δημήτρη Κούβελα,υπάρχει συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ για να βρεθεί τρόπος να λυθεί το συγκεκριμένο τεχνικό πρόβλημα οριστικά. Κι αυτό γιατί ενώ δεν υπάρχει πρόβλημα μέχρι το στάδιο της υπαγωγής νέων φαρμάκων στη λίστα συνταγογραφουμένων φαρμάκων, όταν οι υπηρεσίες επιχειρούν να συμπεριλάβουν και τις νέες τιμές όπως διαμορφώνονται κάθε φορά μετά την έκδοση κάποιου δελτίου τιμών φαρμάκων, τότε πολλά φάρμακα μένουν εκτός, ενώ στις πιο "δύσκολες" περιπτώσεις, διαγράφονται αυτόματα ακόμη και ολόκληρα cluster φαρμάκων για διάφορες παθήσεις...πηγη..healthmag.gr