Σάββατο 15 Ιουλίου 2017

             

Ποιες είναι οι βλαβερές επιδράσεις της ηλιακής ακτινοβολίας;

  Φωτογήρανση. Η υπερβολική και χωρίς προστασία έκθεση στην ακτινοβολία του ήλιου προκαλεί στο δέρμα σας αλλοιώσεις που σας στερούν τη φρεσκάδα και τη νεανικότητά σας, όπως τραχύτητα, ρυτίδες, χαλάρωση, κηλίδες και πανάδες που διαταράσσουν τον ομοιόμορφο τόνο, μεγάλα μαύρα στίγματα κ.ο.κ.
Καρκίνο του δέρματος. Η πιο βλαβερή συνέπεια της ηλιακής ακτινοβολίας, ο καρκίνος του δέρματος (με το μελάνωμα να αποτελεί τον σοβαρότερο τύπο αυτού του είδους καρκίνου), «χτυπά» περισσότερο ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες, ευαίσθητα και απροστάτευτα δέρματα και παρ’ όλο που αν διαγνωστεί νωρίς μπορεί να αντιμετωπιστεί, υπάρχει πάντα πιθανότητα να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο.
Έγκαυμα. Το ηλιακό έγκαυμα σημαίνει βλάβη του δέρματος λόγω της ηλιακής ακτινοβολίας, η οποία μπορεί να κυμαίνεται από ελαφριά, μέχρι πολύ σοβαρή, καθιστώντας τους πάσχοντες σημαντικούς υποψηφίους για φωτογήρανση και καρκίνο του δέρματος. Κι όσοι το έχετε πάθει έστω και μια φορά στη ζωή σας, σίγουρα δεν έχετε ξεχάσει τον πόνο…
Επιχείλιο έρπητα. Κι όμως, αυτός ο ενοχλητικός έρπητας που εμφανίζεται στα χείλη προκαλώντας ερεθισμό και δυσφορία, μπορεί να πυροδοτηθεί από τον ήλιο και να κάνει την εμφάνισή του μετά την έκθεση σ’ αυτόν.
Ανομοιόμορφο μαύρισμα. Και από αισθητικής πλευράς βγαίνουμε χαμένοι, αφού ο πολύς και ανεξέλεγκτος ήλιος, από τον οποίο δεν προφυλασσόμαστε σωστά, μπορεί να οδηγήσει σε μαύρισμα κατά τόπους, ανομοιόμορφο, με κοκκινίλες και τόνο που παραπέμπει σε όλες τις αποχρώσεις του… κοκκινόμαυρου.
Προβλήματα στα μάτια. Τα μάτια, φυσικά, όσο είναι εκτεθειμένα και απροστάτευτα, δεν θα μπορούσαν να γλιτώσουν από τα «δίχτυα» του ήλιου, ο οποίος μπορεί να τους προκαλέσει από βλάβες στον αμφιβληστροειδή χιτώνα και καταρράκτη μέχρι εμφάνιση όγκων στα βλέφαρα, ακτινική κερατοεπιπεφυκίτιδα με πόνο και δυσκολία να ανοίξουν τα μάτια κ.ά.

Πώς μπορείτε να προστατευτείτε;

Σίγουρα το να κυκλοφορείτε μόνο βράδυ θα ήταν λίγο… υπερβολικό. Ζήστε φυσιολογικά την καθημερινότητά σας, αποφεύγοντας να κυκλοφορείτε πολύ στο δυνατό ήλιο, ειδικά το καλοκαίρι από τις 11.00 ως τις 16.00 και τηρήστε τα παρακάτω για να είστε σίγουροι ότι κάνετε το καλύτερο δυνατό για να προφυλάξετε τον εαυτό σας και το πρόσωπό σας.
Μην πάτε πουθενά χωρίς γυαλιά ηλίου: Προφυλάσσουν τα μάτια σας και την περιοχή γύρω τους από τις βλαβερές ηλιακές ακτίνες, που δημιουργούν ρυτίδες και οφθαλμολογικά προβλήματα.
Προτιμήστε τη σκιά: Η πιο εύλογη λύση όλων! Όπου ο ήλιος καίει, εσείς προτιμήστε να περπατάτε ή να στέκεστε σε μέρη με σκιά, έτσι ώστε να ελαχιστοποιείτε τις βλαβερές επιδράσεις του στο δέρμα του προσώπου σας.
Βάλτε καπέλο: Δεν θα ενισχύσετε μόνο το στυλ σας, αλλά θα προσφέρετε έξτρα προστασία στο πρόσωπό σας και το κεφάλι σας, κρατώντας το δροσερό και υπό σκιά.
Κάντε την αντηλιακή κρέμα προσώπου συνήθεια: Λόγω του ότι το πρόσωπό σας εκτίθεται στον ήλιο καθημερινά, είναι αυτό που «υποδέχεται» και την ηλιακή ακτινοβολία, λαμβάνοντας το μεγαλύτερο μέρος της. Για το λόγο αυτό, η αντηλιακή κρέμα με δείκτη προστασίας είναι απαραίτητο καλλυντικό που πρέπει να φοράτε πάντοτε πριν βγείτε από το σπίτι σας –τουλάχιστον 20 λεπτά νωρίτερα-, όλο το χρόνο κι όχι μόνο το καλοκαίρι. Η αντηλιακή κρέμα, άλλωστε, βοηθά να διατηρείται η επιδερμίδα σας φρέσκια, λαμπερή και δροσερή, εκτός από το να την κρατά προστατευμένη από τον ήλιο.

Τι να αναζητήσετε στην αντηλιακή σας κρέμα;

Προτού επιλέξετε την κρέμα που θα σας συντροφεύσει στο… «κυνηγητό» με τον ήλιο, λάβετε υπόψη σας τα παρακάτω:
Επιλέξτε τη σωστή για τον τύπο της επιδερμίδας σας. Ανάλογα με το αν το δέρμα του προσώπου σας είναι λιπαρό ή ξηρό, πρέπει να επιλέξετε και την κρέμα σας, έτσι ώστε να ενυδατώνει την επιδερμίδα σας όσο χρειάζεται και να μην την αφήνει αφυδατωμένη ή με περισσό σμήγμα.
Δώστε βάση στο δείκτη προστασίας. Όσο πιο ανοιχτόχρωμη είναι η επιδερμίδα του προσώπου σας, τόσο περισσότερο είναι ευαίσθητη στον ήλιο. Οι σκουρόχρωμες επιδερμίδες προστατεύονται επαρκώς με ένα SPF 20, ενώ οι πιο ανοιχτές χρειάζονται υψηλότερο δείκτη που φτάνει μέχρι και 50 και προστατεύει αποτελεσματικά από το σύνολο του φάσματος της ηλιακής ακτινοβολίας.
Διαλέξτε τη με βάση προβλήματα που αντιμετωπίζετε (πανάδες, ακμή κ.ο.κ.). Οι πανάδες σας μπορούν να εξαλειφθούν ή να μην ενισχυθούν, αν η αντηλιακή σας κρέμα έχει ειδική σύνθεση για το δέρμα με πανάδες, με SPF τουλάχιστον 30 και φυσικά φίλτρα, όπως οξείδιο του ψευδαργύρου και διοξείδιο του τιτανίου. Αναλόγως πρέπει να κινηθείτε και για το δέρμα με τάση ακμής, επιλέγοντας μια αντηλιακή κρέμα που ενδείκνυται γι’ αυτές τις περιπτώσεις, με σμηγματορρυθμιστική δράση, έτσι ώστε να μην προκαλεί λιπαρότητα και σμήγμα στο δέρμα του προσώπου σας.
Δώστε προσοχή στα χείλη, τη μύτη και τα αυτιά σας. Μπορεί να μην το καταλαβαίνετε, αλλά τα σημεία αυτά του προσώπου, και ειδικά η μύτη που προεξέχει, χρειάζονται κι αυτά τη δική τους φροντίδα και προστασία από τον ήλιο. Προφυλάξτε τα με αντηλιακά προϊόντα ειδικά γι’ αυτές τις περιοχές, προσφέροντας συμπληρωματική κυτταρική προστασία στην επιδερμίδα σας και γλιτώνοντας το κάψιμο, το ξεφλούδισμα και τον ερεθισμό τους.
Θυμηθείτε ότι όσο πιο αποτελεσματικά προστατεύετε το πρόσωπό σας από τον ήλιο, τόσο περισσότερο εξασφαλίζετε ότι δεν θα «προδώσει» ποτέ την ηλικία σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

      Ευχές του Προέδρου του ΠΦΣ, κ. Απόστολου Βαλτά, για την νέα χρονιά