Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018



   

Γιάνης Βαρουφάκης: «Στο λαιμό του ΔΝΤ κάθονται τα μικρά, οικογενειακά φαρμακεία»


   Τώρα που βρήκαμε παπά… Πάνω σε αυτή τη λογική κινείται το ΔΝΤ επιδιώκοντας την  ισοπέδωσης της μεσαίας τάξης στη χώρα μας, όπως και σε όλες εκείνες τις χώρες που βρέθηκαν σε μνημόνια, σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα ανέφερε ο τέως υπουργός Οικονομικών στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και συνιδρυτής του πανευρωπαϊκού Κινήματος DiEM25 (Κίνημα για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη 2025)  Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξη του στο asfalistiko.gr.
Ο κ. Βαρουφάκης θέλοντας να αναδείξει τον  τρόπο που βλέπει τα πράγματα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τη φιλοσοφία του επικαλέστηκε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το τι του είπε σε συνάντηση που είχαν στην Ουάσιγκτον το Πάσχα του 2015 η πρόεδρος του διεθνούς Οργανισμού Κριστίν Λαγκαρντ για τα φαρμακεία. Και αυτά που του είπε είναι χαρακτηριστικά των όσων έχουν συμβεί και εξακολουθούν να συμβαίνουν εδώ και οκτώ χρόνια στο ελληνικό φαρμακείο και όχι μόνο.
«Η Γερμανία, η γερμανική πολιτική ελίτ σκέφτηκε “γιατί να λύσουμε ένα πρόβλημα σήμερα εάν μπορούμε να το παραπέμψουμε στο μέλλον; Άρα δεν κάνουμε αναδιάρθρωση χρέους. Απλά παίρνουμε ό,τι έχουμε για να τα δώσουμε στους δικούς μας να μην φωνάζουν, π.χ. αεροδρόμια κτλ. Η αντιμετώπιση των τεχνοκρατών του ΔΝΤ τι ήταν; Ότι αυτό το πράγμα κατέρρευσε, προφανώς θα πρέπει να ρευστοποιήσουμε ταυτόχρονα τα χρέη τα οποία δεν μπορούν να αποπληρωθούν, ιδιωτικά και δημόσια –γι’ αυτό είναι υπέρ της αναδιάρθρωσης χρέους στο ΔΝΤ- αλλά και τους ανθρώπους. Και βεβαίως είναι μία εξαιρετική ευκαιρία να ξεμπερδεύουμε με τη μεσαία τάξη. Γιατί μην ξεχνάμε –και δεν χρειάζεται να είσαι νεοφιλελεύθερος- ότι η όλη λογική της ανάπτυξης του Κεφαλαίου είναι η εξαφάνιση της μικρομεσαίας τάξης. Μου έκανε εξαιρετική εντύπωση, πραγματικά πρέπει να το πω αυτό την πρώτη φορά που πήγα στην Washington για διαπραγματεύσεις με την Christine Lagard   -και ήταν μάλιστα ένα ιδιαίτερο ταξίδι γιατί υποτίθεται ότι πήγαινα εκεί για να της δηλώσω ότι ξεκινάω στάση πληρωμών απέναντι στο ΔΝΤ και ήταν Κυριακή του Πάσχα, του Καθολικού, Προτεσταντικού Πάσχα και ήμασταν μόνοι μας μέσα σ’ ένα τεράστιο κτίριο, άδειο. Μόνοι μας με δύο, τρεις άλλους –ήταν ο Tomsen εκεί κτλ- αλλά σ’ ένα άδειο κτίριο. Και ήμασταν τώρα τρεις ώρες και μιλάμε για πράγματα τα οποία έχουν υπερβολικά μεγάλη σημασία, όχι μόνο για τη δική μας χώρα αλλά και γενικότερα. Ποτέ δυτική χώρα δεν είχε κάνει στάση πληρωμών στο ΔΝΤ. Ξαφνικά συνειδητοποιώ ότι ήθελε να συζητήσουμε για τα φαρμακεία. Και μου λέει ότι δεν είναι δυνατόν να επιμένεις ότι πρέπει να έχετε γειτονικά, μικρά, οικογενειακά φαρμακεία. Που καταλήγω; Είναι αυτό που λένε κάποιοι Αμερικανοί: Ποτέ δεν πρέπει να αφήνεις μία κρίση να πηγαίνει χαμένη. Πρέπει να θάβεις μαζί και όλα αυτά τα οποία σου καθόντουσαν εδώ (σ.σ. με κίνηση του χεριού να δείχνει το λαιμό). Τι τους κάθεται εδώ; Το γεγονός ότι δεν έχουμε, όπως… Στην Αμερική δεν υπάρχουν μικρά φαρμακεία. Είναι super market. Είναι τα CSV (σ.σ. προφανώς άλλο ήθελε να πει) . Αυτά τα απαράδεκτα φαρμακεία που μπαίνεις μέσα και σου πιάνεται η ψυχή. Είναι κάτι σαν  super market. Πουλάνε κόκα – κόλες κτλ και σε κάποια γωνιά πουλάνε και φάρμακα. Και αυτή είναι μία τεράστια πολυεθνική. Οι φαρμακοποιοί εκεί που έχουν πτυχίο από πανεπιστήμιο, φαρμακευτική σχολή  δουλεύουν ως προλετάριοι. Η ιδέα ότι αυτός μπορεί να είναι επιχειρηματίας και ένα σοβαρό μέλος της κοινωνίας και να πηγαίνει ο γείτονας και να τον συμβουλεύεται τι φάρμακο να πάρει, τι φάρμακο να μην πάρει, αυτό γι’ αυτούς είναι ανάθεμα, πηγαίνει κόντρα στην τάση του κεφαλαίου να συσσωρεύεται οπότε… Αυτό δεν ήταν συνομωσία. Δεν έγινε η κρίση για να κλείσουν τα φαρμακεία αλλά σου λέει, έγινε η κρίση, θα τους ρευστοποιήσουμε». Και η ρευστοποίηση συνεχίζεται…πηγη..dailypharmanews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

      Ευχές του Προέδρου του ΠΦΣ, κ. Απόστολου Βαλτά, για την νέα χρονιά