Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017




       

Φάρμακα με το σταγονόμετρο από τις συνεχείς ελλείψεις – Μοιράζουν τα χάπια στους ασθενείς!

   

      Σε πρωτοφανείς καταστάσεις οδηγούν οι ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά.
Μία σειρά από σκευάσματα υψηλής ζήτησης λείπουν σταθερά από τα ράφια των φαρμακείων.
Όταν βρεθεί μία συσκευασία, οι φαρμακοποιοί μοιράζουν ανά δέκα τα χάπια που έχει μέσα έως και σε τρεις ασθενείς, προσπαθώντας με τον τρόπο αυτό να μην τους αφήσουν χωρίς την αναγκαία θεραπευτική αγωγή τους!
Τα παραπάνω καταγγέλλει τη Δευτέρα ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), παραθέτοντας και έναν πίνακα με 19 σκευάσματα που λείπουν στην παρούσα φάση (παρατίθεται πιο κάτω).
Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, οι ασθενείς συχνά δεν βρίσκουν τα φάρμακά τους, παρά την εναγώνια αναζήτηση από φαρμακείο σε φαρμακείο.
Οι φαρμακοποιοί επιστρέφουν τη συνταγή και ς προτείνουν να συμβουλευτούν τον γιατρό, ώστε να αλλάξει τη φαρμακευτική αγωγή που ακολουθεί, για να μη χρειαστεί να την καθυστερήσει ή να τη διακόψει.
Αυτό βέβαια δεν είναι πάντα εφικτό, ειδικά όταν πρόκειται για διαβητικούς που κάνουν ινσουλίνη ή για ασθενείς με καρδιολογικά προβλήματα.

Μόνιμα

“Υπάρχουν κάποια φάρμακα που είναι μόνιμα σε έλλειψη. Αυτό σημαίνει ότι εδώ και τριάμισι χρόνια είτε δεν τα έχω βρει ποτέ είτε κατάφερα να τα βρω πολύ δύσκολα”, αναφέρει η φαρμακοποιός Μαρία Οικονομοπούλου που διατηρεί φαρμακείο στην Καλαμαριά.

Για ένα από αυτά – σημειώνει – η φαρμακευτική εταιρεία ζητεί να κάνω παραγγελία ύψους 300 ευρώ, για να μπορέσει να μου το προμηθεύσει.
Παράλληλα αναφέρει ότι σε έλλειψη είναι και φάρμακα για την ακράτεια, τη χοληστερίνη, τη στυτική δυσλειτουργία, ινσουλίνες αλλά και εμβόλια για την ιλαρά:
“Στις περιπτώσεις αυτές κάνουμε ανταλλαγή με τους συναδέλφους. Έχει συμβεί να πάρω φάρμακο από συνάδελφο της Χαλκιδικής και να στείλω φάρμακο σε συνάδελφο στην Καβάλα.
Υπάρχουν βέβαια και κάποιες εταιρείες που είναι πιο ελαστικές και μας προμηθεύουν ακόμη και ένα κουτί φαρμάκου, όταν το παραγγείλουμε. Οι κατηγορίες των ασθενών που δυσκολεύονται περισσότερο είναι οι διαβητικοί και οι καρδιοπαθείς, διότι δεν είναι εύκολο να αλλάξουν θεραπεία”.

Μάχη

Καθημερινή μάχη δίνει η Νικολίνα Μπιτζελή, που διατηρεί φαρμακείο στη Νεάπολη:
“Έχω σοβαρό πρόβλημα με φάρμακα για την οστεοπόρωση, για επιληψία και για ακράτεια. Έχω ένα - δύο περιστατικά κάθε μήνα. Ψάχνω από φαρμακείο σε φαρμακείο, για να βρω το φάρμακο για τον ασθενή μου και στη χειρότερη περίπτωση δηλώνω πλήρη αδυναμία και του δίνω πίσω τη συνταγή, διότι δεν μπορώ να την εκτελέσω”.
Η κ. Μπιτζελή κάνει λόγο για περιπέτεια και για τους φαρμακοποιούς:
“Παίρνω στη φαρμακαποθήκη και δεν μου απαντά καν. Οπότε απευθύνομαι κατευθείαν στη φαρμακευτική εταιρεία, η οποία έχει άλλη τακτική. Βάζει όρους και προϋποθέσεις.
Δηλαδή, για να προμηθευτώ ένα φάρμακο που κοστίζει 15 ευρώ, με υποχρεώνει να κάνω παραγγελία 150 ευρώ, για να το πάρω. Έτσι, αναγκάζομαι να αγοράσω και άσχετα πράγματα και τα πληρώνω τοις μετρητοίς. Αρκετές φορές έχω βρει φάρμακα που μου έλειπαν από συναδέλφους σε Σέρρες και Κατερίνη”.

Δεδομένα

Σύμφωνα με την κ. Μπιτζελή, η κατάσταση γίνεται όλο και πιο δύσκολη, καθώς φάρμακα που οι φαρμακοποιοί τα θεωρούσαν δεδομένα δεν τα βρίσκουν:
“Φταίει η χαμηλή τιμή των φαρμάκων στη χώρα μας. Όσο πέφτει η τιμή τους, δεν υπάρχει όφελος για την εταιρεία, οπότε δεν τα διαθέτει στην ελληνική αγορά αλλά στο εξωτερικό, όπου τα πουλά ακριβότερα”.
Τραγική χαρακτηρίζει την έλλειψη φαρμάκων ο Παύλος Φωτιάδης, που διατηρεί φαρμακείο στην Περαία.
Όπως αναφέρει, έχει μεγαλώσει η λίστα των φαρμάκων που λείπουν, αλλά τα βρίσκεις, ενώ υπάρχουν και δύο - τρία φάρμακα που είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να βρεθούν.

Εισαγωγές

Όπως δηλώνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) Διονύσης Ευγενίδης, για τις ελλείψεις φαρμάκων ευθύνονται οι μειωμένες εισαγωγές και οι αυξημένες εξαγωγές τους:
“Η τακτική που εφαρμόζει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων με την απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών συγκεκριμένων σκευασμάτων δεν αποδίδει. Και αυτό διότι έχει έναν πολύ συγκεκριμένο και σύντομο χρονικό ορίζοντα.
Συνεπώς, για το διάστημα που ισχύει η απαγόρευση, οι εξαγωγείς κρατάνε τα φάρμακα στις αποθήκες τους και, μόλις λήξει, τα εξάγουν μαζικά.
Ο μόνος τρόπος να αποδώσει το μέτρο αυτό είναι να επιβάλει ο ΕΟΦ απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών για πάνω από έναν χρόνο, γεγονός που δεν θα επιτρέπει στους εξαγωγείς να αποθηκεύουν τα φάρμακα, αφού αυτά θα κινδυνεύουν να λήξουν και δεν θα μπορούν να τα εξαγάγουν"...πηγη.iatronet.gr  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

      Ευχές του Προέδρου του ΠΦΣ, κ. Απόστολου Βαλτά, για την νέα χρονιά