Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017



         

Ο κύβος ερρίφθη: Απελευθερώθηκαν πλήρως, αλλά σιωπηρά, οι τιμές των ΜΗΣΥΦΑ... Εφαρμόζεται άλλη μία μνημονιακή υποχρέωση στον τομέα του φαρμάκου..

  
            Την ικανοποίησή τους εκφράζουν οι φαρμακευτικές εταιρείες για τον τρόπο με τον οποίο τιμολογήθηκαν τα νέα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ), καθώς σε οιονεί όσο και σιωπηρή πλήρη απελευθέρωση των τιμών τους έχουν περάσει πλέον τα ΜΗΣΥΦΑ, σύμφωνα με όσα αποδεικνύονται από τη διαδικασία της τιμολόγησης των νέων ΜΗΣΥΦΑ.

Με τη σύμφωνη γνώμη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και της διοίκησης του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), λοιπόν, τα νέα ΜΗΣΥΦΑ, τα οποία έλαβαν αυτό το χρονικό διάστημα τιμές, τιμολογήθηκαν με βάση τις σχετικές προτάσεις των ενδιαφερομένων φαρμακευτικών εταιρειών, οι οποίες έγιναν στο σύνολό τους αποδεκτές.

Με άλλα λόγια, αντί η κυβέρνηση να ανακοινώσει και να εφαρμόσει ανοιχτά την πολιτική της πλήρους απελευθέρωσης των τιμών για τα νέα ΜΗΣΥΦΑ, κάτι το οποίο θα συνεπαγόταν υψηλό πολιτικό κόστος, αλλά και σχετικές επιθέσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αποφάσισε να διατηρήσει την τυπική διαδικασία της τιμολόγησης των νέων ΜΗΣΥΦΑ, ακόμη και τη διαδικασία της διαβούλευσης με τις ενδιαφερόμενες φαρμακευτικές εταιρείες, αποκλειστικά και μόνον στους τύπους, και αποδέχθηκε τις τιμές τις οποίες υπέδειξαν οι ίδιες οι εταιρείες, δηλαδή τις τιμές στις οποίες θα έφθαναν ούτως ή άλλως τα νέα ΜΗΣΥΦΑ υπό καθεστώς ανοιχτής και πλήρους απελευθέρωσης των τιμών τους.

Η ως άνω διαδικασία υπακούει, ασφαλώς, στις σχετικές μνημονιακές δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης, για τις οποίες όμως, η ελληνική πλευρά ισχυριζόταν έως σήμερα ότι τις αποκρούει με επιτυχία…

Πάντως, με την πλήρη απελευθέρωση των τιμών για τα νέα ΜΗΣΥΦΑ, το μόνο σίγουρο είναι το γεγονός ότι η επιβάρυνση των ασφαλισμένων θα είναι για άλλη μία φορά δυσβάσταχτη, καθώς, μεταξύ των νέων ΜΗΣΥΦΑ βρίσκονται και φαρμακευτικά σκευάσματα ευρείας κυκλοφορίας και λαϊκής κατανάλωσης.    
 πηγη dailypharmanews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

      Ευχές του Προέδρου του ΠΦΣ, κ. Απόστολου Βαλτά, για την νέα χρονιά